”Kvinna – lär dig löneförhandla för att öka jämställdheten”

Vår konsultchef Cecilia Gardner Larsson ifrågasätter skillnaden i ingångslön för kvinnor och män och uppmanar kvinnor att bli bättre på att löneförhandla. 

 

I oktober 2019 presenterades statistik över ingångslönerna för kvinnliga respektive manliga civilingenjörer och civilekonomer. I båda fallen får manliga nyexade högre lön på sitt första jobb än sina kvinnliga klasskompisar. En manlig civilingenjör får i snitt 1 096 kronor mer än en kvinnlig dito på sitt första jobb och bland civilekonomerna skiljer det 7 000 kr i månadslön. Läs det igen: I N G Å N G S L Ö N E S K I L L N A D  7 0 0 0  K R O N O R. Varje månad…! Det blir 84 000 kronor på ett år!

 

Varför är det så? Det finns säkert många förklaringar. Män och kvinnor söker sig delvis till lite olika tjänster på olika typer av företag, myndigheter och organisationer.

 

Historiska förklaringar
Det finns historiska förklaringar. Kvinnor har yrkesarbetat utanför hemmet kortare period och i mindre utsträckning än män och fortfarande är arbetsmarknaden i Sverige väldigt uppdelad. Kvinnor jobbar oftare än män inom vård, skola och omsorgsyrken i offentlig sektor och män jobbar i privata företag.

Ända in på 1960-talet fanns i Sverige särskilda kvinnolöner som var lägre än mäns för samma yrke eftersom de inte förväntades försörja en familj. Senare i livet kan man se att löneskillnaderna ökar när vi blir föräldrar och fler kvinnor även i dag tar ett större ansvar för barnen, hemmet och familjen.

 

Ökat gap
Sannolikt förekommer även viss diskriminering på arbetsmarknaden – medvetet eller omedvetet. Så visst finns det strukturella förklaringar.

Det förklarar dock inte varför ingångslönerna i dag skiljer så mycket när SCB med samma statistik visar att det så sent som år 2016 endast skiljde 5 kronor mellan kvinnliga och manliga civilingenjörer med färsk examen.

 

Dags att spotta i nävarna
Så alla tjejer och kvinnor – det är dags att spotta i nävarna och bli bättre på att löneförhandla! Inte bara på första jobbet utan under hela yrkeslivet. Inte bara för din egen skull utan även för alla andra kvinnors och för våra döttrars skull. Inte för att pengar är det viktigaste i livet utan för att kvinnor förtjänar samma lön som män med samma meriter för samma jobb.

Men också för att pengar betyder frihet att till exempel kunna köpa en första lägenhet, spara, resa, vara hemma längre med barnen, säga upp sig från fel jobb utan att ha ett nytt, skilja sig, köpa ett sommarhus, gå i pension tidigare eller något helt annat som är viktigt för dig i ditt liv.

 

Så förbereder du dig!
Så hur gör man då för att bli bättre på att löneförhandla? Bästa tipset är att förbereda sig! Gör din hemläxa inför löneförhandlingen när du söker ett nytt jobb eller inför lönesamtalet på din befintliga arbetsplats:

 

  1. Var stolt och visa på vilka resultat du åstadkommit. Om du är en hejare på att omförhandla hyreskontrakt – ta med siffrorna till lönesamtalet. Om du får höga betyg av kunderna i NKI-mätningen – samma sak. Likadant om du hittat nya kunder eller affärsmöjligheter – berätta det. Om du utvecklat en ny process internt som sparar tid och pengar – lyft fram det. Om du täckt upp för en kollega som varit sjuk eller ledig – glöm inte bort det.
  2. Ta reda på hur marknaden ser ut. Vad är en marknadsmässig lön för din tjänst och med din erfarenhet? Kolla med facket, läs lönestatistik, prata med personer du känner på andra företag, ring en rekryterare och fråga. Ju bättre faktaunderlag du har som stödjer dig desto lättare blir det för dig att argumentera och desto svårare för motparten att säga emot.
  3. Våga ta i. Sätt ett högt mål utan att det är helt orealistiskt. Det ska kännas lite tufft att säga till chefen vad du begär. Tänk också igenom innan förhandlingen vad du är nöjd med och en lägstanivå för dig själv vad du är villig att acceptera. Sannolikheten att du kommer närmare ditt mål är högre om du tänkt igenom detta i förväg och bollat lite med siffrorna för dig själv.
  4. Tänk ut alternativ till pengar som arbetsgivaren kan ha lättare att gå med på. Du kanske värderar extra semesterdagar högt? Tjänstebil, städning hemma, pension eller bonus kan vara mer värt för dig än fast lön men kosta arbetsgivaren mindre.
  5. Läs på hur du bäst bemöter arbetsgivarens invändningar om potter och fasta påslag. Bra tips finns tex hos Sveriges Ingenjörer och andra fackförbund.

 

Långsiktiga strategier
Sedan finns det lite mer långsiktiga strategier som är värda att fundera på. Till exempel att byta jobb och arbetsgivare lagom ofta. När du känner att du inte lär dig nya saker och har slutat utvecklas är det dags att våga söka sig vidare. Internt eller till en ny tjänst på ett annat företag.

Ett av de viktigaste råden är också att om du har hamnat på fel tjänst eller i fel företag – ta dig vidare så snart du kan innan du tappar självförtroendet och tror att det är dig det är fel på.

 

Våga ta risk
Har du som mål i livet att bli rik på riktigt räcker det dock sällan med att vara anställd. Då behöver du vara med och ta risk och få chansen att investera i företaget du jobbar på eller starta ett eget företag.

 

Ska vara roligt också
Glöm dock inte bort att ska du bli framgångsrik så stirra dig inte blind på pengarna utan jobba med något du brinner för så du har roligt på vägen. Utan glädje är det svårt att orka jobba så hårt och långsiktigt som du kommer att behöva.

Blir du framgångsrik som egen företagare bygger du dock inte bara upp något bra för dig själv, kunderna och dina anställda – du bygger också en frihet i form av en egen förmåga att tjäna pengar oberoende av ifall någon annan vill anställa dig. Lycka till i arbetslivet och med nästa löneförhandling!

 

Cecilia Gardner Larsson