Real-ity!

Behovet av fastighetskonsulter har ökat enormt de senaste åren

Cecilia Gardner Larsson är konsultchef på Real Competence, en roll hon haft de senaste två åren. Innan dess var hon bland annat verksam hos Newsec, NIAM och Vasakronan.

Hur har konsultmarknaden utvecklats de senaste åren?

Det finns en helt annan acceptans för konsulter idag och jag tror det hänger ihop med att tempot i arbetslivet och på marknaden har ökat väldigt mycket. Idag kan man inte helt sonika lägga över Kalles arbetsuppgifter på Anna ifall Kalle blir sjuk eller är föräldraledig. Att ta in en konsult blir ett sätt att skapa en hållbar organisation. Dessutom har utbudet på kvalificerade konsulter ökat enormt, vilket dels förklaras av att många erfarna personer vill ha större flexibilitet och lämnar sina fasta jobb, dels av att läget i ekonomin har varit bra länge och då vågar fler testa på konsultrollen.

Vår marknad har ändrats enormt, från att vi var pionjärer på marknaden med några få konsulter till att vi nu är väldigt konkurrensutsatta. Det håller oss på tårna och vi får aldrig glömma att vi jobbar med människor och med relationer. Vår konkurrensfördel kommer alltid att vara att ha bäst relation med och förståelse för kundens situation samtidigt som vi känner våra konsulter och kan matcha rätt konsult med rätt kund. Det är så vi får förnyat förtroende. Därför är långsiktigt relationsbyggande nyckeln till vår framgång, vi måste vårda både våra kunder och våra konsulter.

Vad efterfrågar kunderna när de söker en konsult?

Erfarenhet och kompetens är så klart väldigt viktigt och det som våra kunder efterfrågar. Det ökade tempot i arbetslivet gör också att kunderna efterfrågar konsulter som har en kort startsträcka. De flesta av våra konsulter är väl någonstans i åldrarna 40-60 år men vi har även några som passerat 65 och någon i trettioårsåldern. För oss är det av största vikt att känna till kundens behov, kravbild och företagskultur men även konsulternas styrkor och önskemål för det viktigaste är inte åldern utan personlighet, tillgänglighet, kunskap och kompetens.

Vem passar som konsult?

Olika roller passar olika människor och att vara konsult passar kanske inte alla. Alla tycker inte om att hoppa in hos en uppdragsgivare i tre till sex månader och sedan inte veta vad framtiden har att erbjuda. En del vill komma in på företag och känna ett långsiktigt engagemang, bidra till företagskulturen och vara med och utveckla något över tid, sådana personer kanske inte ska välja konsultspåret. Men den som är flexibel och vill testa på olika saker, se olika arbetsgivare, arbetsuppgifter och olika företagskulturer – den personen passar ofta väldigt bra som konsult.

Text: Sverrir Thor, Fråga Lou AB –

Dela inlägget!

LinkedInFacebook
08–545 265 60 | info@realcompetence.se | Real Competence Svenska AB, Kungsgatan 35, 111 56 Stockholm