Real-ity!

Framgångsrik rekrytering är ett lagarbete mellan rekryteraren och kunden

Mats som är rekryterare på Real Competence sedan tre år tillbaka har lång erfarenhet från flera olika branscher. Han har genom åren jobbat inom media och med rekrytering i olika former. Han har haft roller som försäljningschef, rekryteringskonsult och VD hos bland annat TV4, Dagens industri och A-search. Han har också drivit ett eget rekryteringsföretag under flera år. Mats är 62 år och bor på Lidingö. Han är gift och har vuxna barn och barnbarn.

Vad är roligast med ditt jobb som rekryterare?

Det roligaste är när vi lyckas hjälpa kunden att hitta en riktigt bra kandidat och jag känner att båda är riktigt taggade på att börja jobba ihop. Jag drivs av relationer och av att hjälpa människor. Att kunna coacha en kandidat som kanske inte fick jobbet just denna gång att hitta rätt i arbetslivet är väldigt tillfredsställande.

Vad kan jag som rekryterande chef göra för att en rekrytering ska bli rätt, lätt och smidig?

Rekrytering är ett lagarbete mellan kunden och oss som rekryterare. Som kund är det viktigt att göra en tydlig kravprofil så att vi som rekryterare förstår företaget, vad tjänsten innehåller och vilken erfarenhet och vilka personliga egenskaper man söker hos kandidaterna.

Delaktighet genom hela processen och att avsätta tid för att träffa kandidaterna på intervjuer är också avgörande. De flesta kandidater är inne i flera processer samtidigt och den som är tydlig, snabb och beslutsmässig har större chans att i slutänden kunna anställa sin favoritkandidat. En fördel är också att man har realistiska förväntningar på att det är människor vi rekryterar med styrkor och svagheter och inte superhjältar som är bra på allt.

Hur har rekrytering i fastighetsbranschen förändrats under dina år som rekryterare?

Branschen har genomgått en enorm förändring i och med pandemin. Från att vi genomförde alla möten och intervjuer fysiskt med både kund och kandidater till att nästan hela processen idag sker digitalt. Vi har blivit effektivare och processerna går snabbare men vi håller fortfarande på att hitta den bästa mixen av ett fysiskt och digitalt arbetssätt.

Vilken typ av kompetens är mest eftersökt för närvarande?

Idag är det en ökad efterfrågan på alla tjänster inom hållbarhet; miljöstrateger, hållbarhetssamordnare, teknisk kompetens inom energieffektivisering etc. Något som det alltid är brist på är också erfarna fastighetsvärderare, gärna auktoriserade.

Vi ser också att rekryteringar delvis styrs av konjunkturen. Nu när det är lite orosmoln för en kommande lågkonjunktur är det mycket fokus på tjänster inom kärnverksamheten som förvaltning och även på ersättningsrekryteringar.

Text: Mats Ringström – Rekryterare

Dela inlägget!

LinkedInFacebook
08–545 265 60 | info@realcompetence.se | Real Competence Svenska AB, Kungsgatan 35, 111 56 Stockholm